Alkohol a wątroba

" Wątroba jest swoistym „śmietnikiem” organizmu. Trafia do niej wszystko, co dostarczamy naszemu przewodowi pokarmowemu w toku odżywiania się, zarówno jeśli chodzi o substancje odżywcze, jak i toksyczne. Wątroba musi sobie ze wszystkim poradzić – z odpowiednim posegregowaniem oraz detoksykacją szkodliwych produktów. Alkohol jest dla naszego organizmu bardzo niebezpieczną toksyną. Dostarczany w nadmiernych ilościach może wywołać bardzo duże szkody. U osób w poważnymi dysfunkcjami metabolicznymi lub z nadwerężonymi narządami wewnętrznymi może być nawet przyczyną zgonu po „przedawkowaniu”. Dlatego bardzo ważne jest, by serwować go sobie w odpowiednich ilościach. Regularne przyjmowanie dużych ilości alkoholu może prowadzić do bardzo groźnej choroby, jaką jest marskość wątroby. Polega ona na stopniowej degeneracji komórek tego narządu oraz utracie pełnionych przez nie funkcji. Razem z wątrobą w marskości zaczynają chorować także inne narządy jamy brzusznej (na przykład trzustka i żołądek) oraz naczynia krwionośne, co jest tylko krokiem do powolnego wyniszczania organizmu. "

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *