Alternatywa dla soli

"Bardzo dobrą alternatywą dla stosowania soli kuchennej jest sól ziołowa albo przyprawy smakowe, których nie dotyczą aż tak radykalne obostrzenia jak w przypadku chlorku sodu. Na naszym rynku dostępne są różne mieszanki, określane jako „sole ziołowe”, w których składzie znajduje się minimalna ilość soli; pozostały ich skład stanowią określone zioła, które podnoszą walory smakowe przygotowywanych posiłków, co jest niewątpliwą dodatkową zaletą soli ziołowych i czynnikiem przemawiającym na jej korzyść w zestawieniu ze zwykłą solą kuchenną. Pamiętaj jednak, że w wielu mieszankach przypraw, sól stosowana jest jako dopełniacz smaku i chcąc uniknąć nadmiaru soli, przysparzasz sobie dodatkową jej porcję, co jest błędnym kołem. Podobnie rzecz ma się w przypadku glutaminianu sodu, który ma działanie jeszcze bardziej destrukcyjne niż sama sól. Poza tym, że jest kolejnym źródłem sodu, jest także emulgatorem, który w sztuczny sposób podnosi wartość serwowanego posiłku. Najlepsze są zatem zioła oraz pojedyncze przyprawy, dodawane do poszczególnych potraw. "

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *